Relatietherapie Bussum

Ik geef relatietherapie aan stellen die graag hun relatie weer goed en gelukkig willen krijgen. Elk verhaal is anders, iedere relatie is anders, niks is raar en je kunt bij mij alles bespreken. Inmiddels heb ik meer dan 800 echtparen en stellen geholpen om hun relatie weer op de rit te krijgen.

Hoe gaat relatietherapie in zijn werk?

Mensen zijn altijd erg benieuwd hoe relatietherapie werkt en wat ze kunnen verwachten. Ik zal het jullie dan ook duidelijk toelichten. Bij mij gaat relatietherapie als volgt:

 1. Telefonische intake

 2. Eerste gesprek samen

 3. Besluiten of de ‘klik’ er is

 4. Vragenlijsten invullen over jullie relatie

 5. Allebei apart op gesprek

 6. 4-8 sessies samen (+ huiswerk)

Allereerst doen we een vrijblijvende telefonische intake. Na de telefonische intake komen jullie samen voor een eerste gesprek. Aan de hand van het verhaal van jullie relatie leg ik in dat gesprek uit hoe ik werk en wat ik voor jullie kan betekenen met relatieadvies. Jullie kunnen naderhand, of meteen, besluiten of er een ‘klik’ is en doorgaan. Dan krijgen jullie een aantal vragenlijsten toegestuurd die bedoeld zijn voor twee dingen. Allereerst helpen de vragenlijsten om een beeld te krijgen van jullie relatie. Daarnaast geeft het jullie ook de mogelijkheid om met hulp van deze lijsten over de issues in de relatie met elkaar te praten. Het is makkelijker om met dit hulpmiddel samen jullie relatie te onderzoeken. Ik werk met de methodes van John Gottman, Human Givens en EFT.

Meestal komen jullie daarna ieder een keer apart. Uiteindelijk neem je jezelf mee in de relatie, dus voor jullie en voor mij is het goed om wat dieper in te gaan op jullie persoonlijke levensverhaal. Daarna volgt nog een aantal sessies, hoeveel dat hangt af van de problematiek, maar gemiddeld heb je tussen de 4 en 8 sessies nodig om de relatie weer op de rit te krijgen. Tussendoor doen jullie thuis ook het nodige werk aan de hand van opdrachten op maat. Ik zorg tijdens de relatietherapie sessies dat jullie beiden veilig je verhaal kunt doen, en dat er aandacht is voor beide kanten van het verhaal.

Heb ik jullie interesse gewekt? Wacht dan niet langer en neem vrijblijvend contact op.

Voordelen van relatietherapie

Wat maakt relatietherapie bij mij nou weer anders dan bij anderen? Iedere relatietherapeut gebruikt methodes die voor hen werkt en waarin zij geleerd hebben. Dat doe ik ook. De voordelen van relatietherapie bij mij zijn onder andere:

 • Kortdurende doelgerichte praktische begeleiding

 • Geen wachttijd

 • Flexibele werktijden, ook ’s avonds open

Methodes die ik gebruik

Ik werk met de methode van John Gottman, een zeer bekende relatietherapeut en onderzoeker in Amerika. Hij heeft al 30 jaar stellen onderzocht in zijn ‘lovelab’ in Seattle, en hij heeft heel veel boeken en leermateriaal ontwikkeld voor relatietherapeuten en hun clienten. Shirley Glass heeft veel onderzoek gedaan naar de dynamiek in een relatie waarbij er één partner is vreemdgegaan. Ook met haar methode werk ik in mijn praktijk. Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit de Human Givens.

Ik ben een praktisch en positief ingesteld mens, en in mijn werk uit zich dat in een doelgerichte en positieve aanpak. Je kunt over alles praten, ook over ‘nogal privédingen’.  Mijn motto is: “alles wat je aandacht geeft dat groeit en bloeit,” dus aandacht voor de positieve dingen in je relatie, en voor de behoeften van de ander, dat werkt beter dan blijven stilstaan bij wat er niet goed is aan de ander. 

Voor wie geen relatietherapie?

Relatietherapie is niet voor iedereen passend. Ik werk in principe niet met relaties waar enige vorm van geweld, dus mentaal of fysiek, in het spel is. Ik werk verder niet met mensen met een ernstige gediagnosticeerde persoonlijkheidsstoornis zoals narcisme of borderline. Daar ben ik zelf niet in gespecialiseerd.


Relatietherapeut 't Gooi, Bussum

Ik ben relatietherapeut in Bussum en verder schrijf ik over relaties en relatieproblemen, maar vooral ook de oplossingen. 

Mijn achtergrond: Academie voor Psychotherapie, Human Givens cursus module 1, John Gottman cursus relatietherapie deel 1 en 2, jarenlange praktijkervaring relatietherapie en individuele therapie.

Lees meer > 


Tarieven voor relatietherapie

Je kunt verschillende therapieën volgen bij Relatiewerk. De tarieven vind je hier:

 • Relatietherapie:  €120,- per sessie van 70 minuten

 • Individuele therapie: €95,- per sessie van 60 minuten

 • Relatietherapie online pakket: € 485,-

Relatietherapie wordt in principe niet meer vergoed door de ziektekostenverzekeraar, individuele therapie wordt in sommige gevallen vanuit de aanvullende zorgpolis vergoed. Op de factuur staan de benodigde codes voor het indienen bij je verzekeraar. Je ontvangt na afloop van de sessie een factuur.


Ik ben eind vorig jaar samen met mijn vriend bij Mirjam terechtgekomen nadat een kennis mij op haar gewezen had. Ik zat er helemaal doorheen met een man die keihard werkt als arts en ook nog aan het promoveren is, en met twee kleine kinderen van 1 en 3. Ik had het gevoel dat onze relatie helemaal niks meer voorstelde. Mirjam ging voortvarend te werk en ook op een positieve manier. Ze gaf hele goede uitleg, en de opdrachten waren helder en brachten echt inzicht. Het gaat een stuk beter met ons!
— Marieke (38)
Mirjam was tijdens onze relatiecrisis een rots in de branding! Hoewel ik een affaire had waar mijn partner achter was gekomen, echt een enorme crisis dus, zijn we toch weer bij elkaar en we hebben er echt van geleerd. Fantastisch, dat hadden we nooit zelf kunnen doen!
— Joop (57)
Wij hebben bij Mirjam aan de bel getrokken toen ik vreemdgegaan was en mijn vrouw Marije dat ontdekte. Ik wilde perse Marije niet kwijt en gelukkig wilde zij samen in therapie. Ik dacht dat Mirjam mij wel heel erg zou gaan beschuldigen, maar dat gebeurde helemaal niet. Ze vertelde heel duidelijk wat vreemdgaan met de partner doet en hoe je kan zorgen dat het weer goedkomt. Ze is ook eerlijk, geeft geen garanties, maar wij zijn weer op de goede weg terug.
— Jacques (44)
Ik moet zeggen dat ik enigszins sceptisch was over het fenomeen relatietherapie, maar ik wist wel dat er iets moest gebeuren, onze relatie was namelijk geen echte relatie meer, we waren, zoals Mirjam dat noemde: alleen maar vadertje en moedertje aan het spelen. Nu weten we dat onze relatie samen op de eerste plaats komt, en de kinderen ( we hebben er 3 onder de 7) komen daarna op een mooie tweede plaats!
— Mireille (39)
Wij kwamen samen bij Mirjam voor relatietherapie omdat ik mij helemaal niet meer prettig voelde in de relatie met mijn man Jos. Mirjam kwam erachter dat ik een milde depressie had. Wij kunnen geen kinderen krijgen en dat bleek achteraf veel zwaarder voor mij te zijn dan ik dacht. Ik dacht dat het door onze relatie kwam dat ik me nooit meer blij voelde. Ik heb een aantal sessies alleen gehad en dat heeft enorm geholpen. Hierdoor konden we met een paar sessies relatietherapie weer vooruit. Het gaat weer goed met mij en met ons samen, ik ben zo blij!
— Leanne (39)
Wij zijn uiteindelijk in goed overleg uit elkaar gegaan, maar wel als vrienden, en dat hebben we te danken aan Mirjam.
— Adri (60)
Wij wilden eigenlijk niet nog 30 of 40 jaar verder op deze uitgebluste manier. De spanning was er volledig af, en we leefden volstrekt langs elkaar heen. Wij hebben geen kinderen en werken allebei hard, maar nu hebben we gezien dat de relatie echt aandacht en energie vraagt .We hebben hard gewerkt en er veel voor terug gekregen, we voelen onszelf weer heel gelukkig met elkaar.
— Lidy (45)