Burn out en je relatie

Dat het aantal mensen met een burn out schrikbarend toeneemt merk ik ook in mijn praktijk voor relatietherapie. Bij steeds meer stellen die bij mij komen heeft één van de twee een burn out gehad of zit er nog steeds in. Duidelijk is dat ook de relatie lijdt onder een burn out. Hoe zit dat en wat kun je doen om naast je eigen probleem niet ook relatieproblemen te krijgen?

Voorbeeld uit de praktijk

Anna en Jos komen bij mij omdat ze eigenlijk nog alleen maar ruzie maken. Ze zijn beiden begin 40, met 2 kinderen op de basisschool. Ze werken allebei 4 dagen per week, maar Anna zat al 7 maanden thuis met een burn out. Ze had via de bedrijfsarts van de scholengemeenschap waar ze leraar was een traject doorlopen bij een psycholoog.  Ze is langzamerhand weer begonnen met een paar uurtjes lesgeven in de week. Alleen de relatie…..

Jos vertelt dat er eigenlijk helemaal geen liefde tussen hen meer is. Ze doen wat ze moeten doen met de kinderen en in het huishouden, maar er is geen kraak of smaak meer aan. Geen intimiteit, geen seks, maar vooral geen genegenheid meer. Ik vraag sinds wanneer dit al zo is, en Anna zegt dat het eigenlijk al lang voordat zij burn out raakte niet meer heel gezellig was. Jos beaamt dat. Hij zegt dat sinds de geboorte van de jongste, die nu 7 is, de relatie veel afstandelijker werd.

Ik vertel ze dat het krijgen van kinderen een behoorlijke wissel kan trekken op je relatie, omdat kinderen enorm veel aandacht en liefde vragen. Vooral moeders, die ook nog eens lichamelijk veel te verduren hebben tijdens en na de zwangerschap en geboorte, hebben in die periode weinig oog voor de behoeftes van hun partner. De relatie staat niet meer met stip op nummer 1, maar zakt naar de derde of vierde plaats, na de kinderen, werk, familie, en vrienden.

Zoals heel veel mensen ging Anna jarenlang over haar grenzen heen. Ze werkte hard, werd conrector op haar school, deed veel aan sport en was natuurlijk druk met de kinderen en hun activiteiten. Daarnaast kreeg haar moeder in die periode kanker. Naast haar dagelijkse beslommeringen wilde ze er ook zijn voor haar moeder. Jos was ook druk, maar hij was wat minder perfectionistisch dan Anna, wat soms ook weer onenigheid opleverde. Dat het licht bij Anna min of meer uitging was dus eigenlijk wel te voorzien. Voor maar ook tijdens de periode van haar herstel was er vanuit Anna totaal geen aandacht voor de relatie. Jos probeerde in die tijd wel wat, en stelde een paar jaar geleden ook relatietherapie voor, maar Anna wilde daar op dat moment niet aan beginnen.

Nu zitten ze hier, en eigenlijk zijn ze beiden ten einde raad. We spreken af dat ze samen een traject ingaan om te onderzoeken of er nog een basis is om verder te gaan. Ze gaan uitzoeken hoe het zover heeft kunnen komen, en tegelijkertijd gaan ze bewust, aan de hand van veel oefeningen, werken aan positieve verbindingsmomenten. Liefde stroomt niet vanzelf, daar moet je veel voor doen. Na de sessie gaan ze enigszins lichter en optimistischer naar huis. Ze hebben al geleerd dat liefde niet op je neerdaalt maar dat je er constant mee bezig moet zijn.