Oog om oog, tand om tand

Wraak nemen is een heel ‘gewone’ menselijke reactie op gedrag van je partner dat pijn doet.  Soms gaat dat subtiel, soms met mishandeling of doodslag.  En dat gebeurt niet heel soms, maar miljoenen keren per jaar wereldwijd. Wat kunnen we doen om wraakgevoelens de baas te worden, en wat moeten we ervoor in de plaats stellen?

Het lijkt onlogisch, maar de mensen die ons het meest kunnen raken zijn ook de mensen van wie we het meest houden. Wraakgevoelens liggen op de loer als onze partner ons voor ons gevoel in de steek heeft gelaten, niet aan ons heeft gedacht of een nare opmerking maakt. Dat we op onze beurt zelf ook dingen doen of zeggen die onze partner pijn doen, daar denken we op dat moment niet zo bij na. Deze eerste reactie van genoegdoening maakt de zaak er natuurlijk niet beter op. Uit onderzoek is gebleken dat relaties waarin partners veelvuldig wraak nemen op elkaar veel vaker stuklopen. Daarnaast geven gevoelens van wraak heel veel stress, omdat ze zo negatief zijn. Stress geeft ook lichamelijk klachten, dus we kunnen wel zeggen dat wraakgevoelens niet erg gezond zijn.

Maar wat doen we dan wel als we boos zijn op onze partner en hem of haar weleens een koekje van eigen deeg zouden willen geven? Ten eerste kun je het beste jezelf snel kalmeren. Dit doe je door even afstand te nemen, soms letterlijk, door even weg te lopen, en soms figuurlijk door je even op iets anders te concentreren, zoals bijvoorbeeld je ademhaling. De stresslevels zullen dan dalen en je kunt beter nadenken. Dan komt het moeilijke: reageer zo weinig mogelijk en probeer je in te leven in de situatie waarin je partner jou kwetste. Wat was er op dat moment aan de hand? Was er drukte? Kon hij of zij niet anders? Vaak is er wel een reden, anders dan ‘jou pijn willen doen’, waarom je partner iets deed of zei.

Vervolgens kun je dan, en dat is ook niet makkelijk maar wel zeer de moeite waard: vergeven. Een zwaar woord, maar ik zie het als datgene wat is gebeurd achter je kunnen laten en je weer concentreren op wat wel goed is tussen jullie. Uiteraard is daar wel een welgemeend excuus van je partner voor nodig. Vaak helpt het als jullie op een later moment kalm het gebeurde nog eens doornemen. Luister goed naar elkaar en zie het ook van elkaars kant.

Vergeving is een heel belangrijk middel om je relatie goed en hecht te houden. Uiteraard zijn er ook dingen die onvergeeflijk zijn, en daar vallen wat mij betreft ieder misbruik en mishandeling, zowel lichamelijk als geestelijk onder. Vaak echter vormt dit een patroon, terwijl een partner die jou een keer pijn doet, dat niet heel vaak zal doen, en er een volgende keer ook rekening mee zal houden.