Hoe doen ze dat? Mensen met een lange en gelukkige relatie?

We worden verliefd, we kunnen aan niemand anders denken dan onze partner, we doen alles om hem of haar gelukkig te maken en zelf zijn we dat meestal ook. Na die heftige periode blijkt dat het onderhouden van een gelukkige relatie toch niet zo makkelijk is als het lijkt. Hoe doen ze dat? Mensen die lang en gelukkig met elkaar leven? En waarom is een gelukkige, warme relatie eigenlijk belangrijk?

Om met dit laatste te beginnen: mensen die een stabiele goede relatie hebben blijven niet alleen gezonder, maar worden ook ouder dan mensen met een slechte of geen relatie. Een relatie helpt om stress te bestrijden en voorkomt eenzaamheid. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen eenzaamheid en het ontstaan van ziektes. Mensen die eenzaam zijn, - en het is makkelijker om eenzaam te zijn zonder vaste partner -, lopen meer gezondheidsrisico’s, vooral op latere leeftijd, dan mensen die een goede relatie hebben.

Daarnaast biedt een relatie stabiliteit en intimiteit in een steeds meer prestatiegerichte en snelle samenleving, waarin veel van ons geëist wordt. Steun en liefde van onze partner thuis zorgt dat we in de maatschappij over het algemeen beter functioneren.

En natuurlijk is een fijne intieme relatie de beste remedie tegen een scheiding. Mensen gaan over het algemeen niet uit elkaar als ze een goede relatie hebben. En een scheiding zorgt onherroepelijk voor een zeer pijnlijke en moeilijke ervaring in een mensenleven. Met name als er kinderen in het spel zijn.

Maar wat kunnen we leren van de pro’s? Wat doen zij waardoor de relatie meegaat met de tijd, flexibel is en meeverandert met de ontwikkeling van de partners?

-        Gun je partner zijn ontwikkeling en verandering. Wees flexibel, onderhandel, en bepaal wat voor jullie ‘dealbreakers’ zijn.

-        Geniet van de mooie momenten van alledag, ook samen, en wees tevreden met de dingen die jullie hebben. Het altijd najagen van pleziertjes en luxe, vooral met andere mensen, is geen garantie voor jarenlang relatiegeluk. Sterker nog: in mijn praktijk komen veel mensen die hun hele leven wijden aan activiteiten met anderen erbij, waardoor ze elkaar helemaal kwijtraken.

-        Geef veel complimenten en laat je partner merken dat hij of zij belangrijk is voor je. Ik geef mensen ook altijd de volgende quote mee: 8 hugs a day keeps the relationshiptherapist away!

-        Wees betrokken bij elkaars leven van alledag, maar leef ook mee met elkaars dromen en wensen!

-        Verdraag meningsverschillen en los ruzies snel op, zonder daarbij in te hakken op elkaars persoonlijkheid. Houd het bij het onderwerp waar het over gaat, en hou je verre van minachtende sneren en persoonlijke beledigingen.

Hoe is dit bij jou? Is dit voor jou gesneden koek? ? Ben je al een pro in je relatie of kun je wat met bovenstaande punten?