Hoe goed kennen wij elkaar echt?

Valt het je weleens op dat je partner op een bepaalde situatie naar jouw mening ‘overreageert?’
Er gebeurt iets en je kunt vanuit jouw visie niet begrijpen waarom je partner ineens zo afstandelijk, boos, verdrietig of koud is. Dit heeft te maken met hoe wij in ons verleden geconfronteerd zijn met heftige situaties. In het heden vormen deze een trigger waardoor je niet reageert zoals je normaal zou doen.

Suus en Lodewijk hebben 9 jaar een relatie. Ze hebben een zoontje van 2 jaar en de relatie is eigenlijk heel prima, behalve als er feestjes of borrels zijn. Suus en Lodewijk hebben elkaar leren kennen op het sportveld, maar omdat ze beiden in die tijd toptennissers waren kwamen feestjes in hun beider leven niet heel veel voor. Alcoholgebruik was helemaal geen issue, beiden dronken toen ze jong waren minimaal. Zo kon het gebeuren dat Lodewijk nooit met Suus heeft gesproken over het alcoholprobleem van zijn moeder. Zij overleed op 52-jarige leeftijd aan een tumor in de lever, en was de 10 jaar daarvoor alcoholist. Lodewijk heeft dat nooit met Suus durven bespreken omdat hij zich diep schaamde voor zijn disfunctionele moeder, die na de scheiding van zijn vader totaal de weg kwijtraakte. Suus weet alleen dat Lodewijk’s moeder jong overleden is aan kanker.

Inmiddels tennissen ze beiden niet meer op topniveau, en ze hebben regelmatig feestjes.
Suus kan een aardig wijntje drinken, zoals ze zelf zegt is ze een sociale drinker, alleen in het weekeinde komt er alcohol op tafel. Lodewijk vindt het heel moeilijk om te zien dat Suus af en toe op een borrel behoorlijk veel drinkt. Op weg naar huis verzeilen ze dan binnen de kortste keren in een gigantische ruzie: Lodewijk sneert en schreeuwt dat ze een dronkenlap is, en dat ze zich niet kan beheersen en voor schut staat voor de hele buurt. Suus is dan zwaar beledigd omdat ze niet begrijpt dat hij er zo’n punt van maakt dat zij heel af een toe te diep in het glaasje kijkt. Beiden hebben de volgende dag een kater van het feest ervoor: Suus letterlijk en Lodewijk figuurlijk. Ze weten niet hoe ze dit probleem moeten oplossen en komen bij mij.

Ik vraag Lodewijk of hij zich bewust is van het feit dat zijn reactie op het alcoholgebruik van Suus wellicht wat al te heftig is. Lodewijk begrijpt het, zoals hij zelf zegt, eigenlijk helemaal niet dat het hem zoveel doet. Ik leg uit dat de reactie op gebeurtenissen in het heden kan liggen in het verleden. Ik vraag Lodewijk of hij een relatie ziet met zijn eigen verleden. Die vraag vindt hij moeilijk te beantwoorden omdat hij nooit eerder open is geweest naar Suus over zijn moeders alcoholgebruik. Hij vertelt uiteindelijk wel het verhaal van zijn moeder. Suus is natuurlijk verbaasd, en Lodewijk is erg geëmotioneerd tijdens het gesprek. Voor Lodewijk is veel drinken, zeker door Suus, een trigger die pijn van vroeger naar boven haalt. Hij kan op zo’n moment niet goed en nuchter nadenken en reageert op een heftige manier. Suus begrijpt nu ze het weet veel beter dat Lodewijk bang is dat zij ook alcoholist wordt. Ze bespreken samen op welke manier het voor Lodewijk beter te accepteren is dat Suus af en toe drinkt.

Waar het hier om gaat is dat het kennelijk heel belangrijk is dat je elkaars zwakke punten kent. Dan kun je de gevoeligheden op waarde schatten en ook beter accepteren, en soms je eigen gedrag iets aanpassen. Het werkt in ieder geval al heel verbindend om af en toe een gesprek te hebben over wat jou bezighoudt, wat je eng vindt, moeilijk vindt, en hoe dat komt.