Liefde= vaardigheden ontwikkelen om je partner blij te maken

Liefde is, in tegenstelling tot verliefdheid, niet iets dat zomaar uit de lucht komt vallen. Liefde heeft meer te maken met je bewust worden van de behoeften van je partner en daar leren op in te spelen.

Roy en Merel leerden elkaar kennen toen ze bieden 29 waren. Ze werkten allebei in de evenementenbusiness en werkten samen aan een project. De liefde sprong over….. en hoe! Ze waren in no time heftig verliefd. Binnen 4 maanden woonden ze samen en twee jaar later werd hun eerste dochter geboren. Nu, 8 jaar later, zitten Merel en Roy in mijn praktijk; de verliefdheid is over en wat ervoor in de plaats is gekomen is ergernis en irritatie. Ze zouden graag willen dat het weer gezellig is tussen hen beiden, dat er weer een ‘spark’ is, zoals Roy zegt. Ik informeer naar hun leven en beiden vertellen dat dat heel erg druk en hectisch is. Roy is inmiddels directeur van een evenementenbureau, en Merel werkt nog steeds voor haar oude bedrijf. Roy werkt meer dan fulltime en Merel werkt 4 dagen. Hun oudste dochter is inmiddels bijna 10 en hun zoon is 7. In goed overleg hadden ze al besloten om niet meer kinderen te willen. Ze hebben veel vrienden, doen aan sport, en Merel zit in een koor. Ik kan me voorstellen hoe hun dagen eruitzien. Beiden beamen dat er heel weinig tijd is voor henzelf en voor hen samen. Een jaar geleden kreeg de vader van Merel kanker, en dat heeft er ook ingehakt. Hij is twee maanden geleden overleden, na een lang en moeizaam ziekbed. Merel ging de laatste maanden minstens 3 keer per week naar hem toe, ook om haar moeder te ondersteunen.

Ik vraag ze wat zij onder liefde verstaan, en een goede relatie. Roy zegt dat hij graag een gevoel van genegenheid, van intimiteit wil, Merel wil dat ook en verder gezelligheid, een gevoel dat je op elkaar kunt rekenen, dat de ander er voor je is als het nodig is.

Ik leg uit dat dit precies is wat een relatie goed maakt. Alleen: hoe krijg je dat voor elkaar? Ik vraag ze om naar hun eigen gedrag van de laatste jaren te kijken. Wat deden ze om te zorgen dat de ander zich blij voelt? Merel zegt: “Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, ik was daar eigenlijk niet zo mee bezig in de waan van alle dag. Ik ben eigenlijk de hele dag, als ik niet op mijn werk ben, aan het zorgen, voor iedereen in de familie, tot en met de hond aan toe!” Roy vindt het ook moeilijk. Ze zijn zich ervan bewust dat ze beiden niet erg bezig zijn geweest met de behoeftes van de ander. En daar zit hem nu juist het probleem. Als je je gewaardeerd en geliefd wilt voelen dan zul je daar beiden aandacht aan moeten besteden. Dat begint met de bewustwording dat jijzelf invloed hebt op hoe je partner zich met jou voelt. Dus: kijk naar je eigen gedrag en stem dat af met de ander! Je voelt je prettig in je relatie als je allebei aandacht besteedt aan wat de ander gelukkig maakt. Niks komt uit de lucht vallen…….het gaat over vaardigheden die je kunt ontwikkelen als je er open voor staat.

Werk aan de winkel dus: relatiewerk!