Kennis is macht

Weet jij eigenlijk veel van je partner? Of in ieder geval genoeg om te weten hoe jij je partner een plezier kan doen? Als de eerste verliefdheid voorbij is wat komt er dan voor in de plaats als je elkaar niet goed kent? Liefde gedijt bij kennis van elkaars wereld. Het geeft de ander een goed gevoel als je laat merken werkelijk geïnteresseerd te zijn in zijn of haar mening, dromen, ambities, en angsten en twijfels.

In mijn praktijk geef ik om dit duidelijk te maken altijd het voorbeeld van de man die zijn vrouw met haar verjaardag en de feestdagen een enorm duur cadeau geeft. Denk aan auto’s, juwelen en kunstobjecten. De vrouw is helemaal niet blij met de dure cadeau’s, maar vindt het ook moeilijk om er iets van te zeggen. Zij zou veel liever willen dat hij eens echt aan haar zou vragen wat zij zou willen. En tijdens de sessie zegt ze dat, voor de eerste keer. Ze kijkt haar partner aan en zegt dat ze veel liever zou willen dat hij een leuk uitje regelt voor haar. Hij is veel weg voor zijn werk, en zij heeft zelf ook een drukke baan. Ze komen naar haar mening niet genoeg aan elkaar toe. De man  is heel verbaasd maar ook blij dat duidelijk wordt hoe hij haar een plezier kan doen. Het is de start van een opdracht waarin zij beiden kijken wat ze eigenlijk weten van elkaar. Ze gaan thuis aan de slag met een spel waarbij ze moeten raden waar de ander van houdt, en wat de ander vindt van allerlei onderwerpen. Je kunt elkaar punten geven en dan kijken wie het meest weet over de ander.

Een paar voorbeelden:

-          Welke krant lees ik het liefste en waarom?

-          Wat is mijn lievelingsgerecht?

-          Waar ben ik heel bang voor?

-          Waar werkte ik toen we elkaar leerden kennen?

-          Wie is (was) mijn lievelingsopa/oma?

-          Heb ik een (geheime) ambitie en zo ja welke is dat?

Op die manier onstaan leuke gesprekken die ook nog eens heel nuttig zijn voor de kennis die jullie over elkaar hebben. Wanneer er allerlei dingen gebeuren in jullie leven, en dat dat gebeurt is wel zeker, dan weten jullie al zoveel van elkaar dat het heel makkelijk is om in te schatten hoe de ander zal reageren. Hierdoor begrijp je elkaar beter, ook als jullie verschillend omgaan met de dingen die jullie overkomen, en zal jullie relatie veel steviger blijven.

Probeer het uit! Stel een vragenlijst op of mail naar info@beekmancoaching.nl  voor een complete lijst en ga aan de slag. Maak er een feestje van!