Iedere dag Valentijnsdag!

Het geheim van gelukkige koppels

De dag van de Liefde op 14 februari wordt door veel mensen aangegrepen om hun partner of geliefde eens extra in de watten te leggen. Iedereen heeft daar zijn eigen idee over, en we hopen allemaal stiekem dat onze partner ons op 14 februari niet vergeet. Maar hoe zou het zijn als het iedere dag Valentijnsdag was? Is dat mogelijk? Jazeker, als je uitgaat van het motto dat je allebei 100% verantwoordelijk bent voor je relatie en 100 % investeert in het prachtige avontuur dat je met je partner bent aangegaan.

Maar hoe doe je dat in de praktijk? De Canadese onderzoeker en relatietherapeut Yvon Dallaire is net als ik van mening dat alleen ‘beter communiceren’ op den duur niet werkt. Dit komt omdat de meeste problemen en meningsverschillen tussen partner onoplosbaar zijn. En dan verzand je eigenlijk al gauw in oeverloze discussies: Ik heb gelijk en jij niet dat ik de kinderen vrij wil opvoeden, en jij veel te streng, ik heb gelijk als ik vind dat jij veel te weinig in het huishouden doet, ik heb gelijk als jij veel te veel seks wilt maar niet vaker de stad in wil met mij. De voorbeelden zijn eindeloos. Het zou mooi zijn als je van tevoren zou weten dat je over al die dingen helemaal hetzelfde denkt. Maar dat is natuurlijk een utopie.

Dat betekent dat veel koppels uiteindelijk ongelukkig door het leven gaan of uit elkaar gaan. Slechts 20 % van de stellen die meer dan 10 jaar bij elkaar zijn noemen zichzelf echt gelukkig met elkaar. Wat doet die 20 % wat de anderen niet doen? Dat is natuurlijk de vraag. Dallaire zegt dat deze gelukkigen hun meningsverschillen respecteren.  Ze kiezen voor geluk in plaats van constante strijd over wie gelijk heeft en wie niet.

Interessant: ze proberen geen gelijk te krijgen maar respecteren elkaars mening en proberen vanuit die houding afspraken te maken waarbij ze zich beiden goed voelen. Daarnaast is het tweede belangrijke geheim van gelukkige stellen dat ze elkaar minstens 5 keer meer complimentjes geven dan kritiek. Kritiek (Jij begrijpt het gewoon niet, jij bent er nooit voor mij, jij doet maar wat….) leidt tot zelfverdediging en tegenaanvallen. Dat is een ongelukkig makende dynamiek. Gelukkige partners maken hun wensen en behoeften aan elkaar kenbaar en niet de frustraties. Vervolgens nemen ze beiden 100% verantwoordelijkheid voor het tegemoetkomen aan de behoeftes en wensen van hun partner. Zo onstaan veel meer positieve dan negatieve emoties in de relatie en wordt de dynamiek gelukkig in plaats van ongelukkig.

In een gelukkige relatie is je partner een dierbare vriend en gast in je leven, waar je graag zo goed mogelijk voor zorgt. Omgekeerd ben jij dan ook een vriend en gast voor je partner, voor wie goed gezorgd wordt.