Bedscenes

Lekker gluren in andermans slaapkamer, dat willen we allemaal weleens. Hoe zou het zijn bij dat stel in de straat die altijd zo zuur tegen elkaar doen, of bij die vrienden die zeggen dat ze nog zo verliefd op elkaar zijn, na 19 jaar huwelijk?.... In het toneel stuk Bedscenes van Alan Ayckbourn dat op dit moment in het Nieuwe de la Mar theater speelt draait het om 4 echtparen en hun relaties tegen een decor van 3 slaapkamers. En wat blijkt:  de sfeer in de slaapkamer geeft exact weer hoe de relatie ervoor staat. In de slaapkamer zie je hoe stellen met elkaar omgaan als er geen anderen bijzijn. Hoe is de sfeer bij jullie in de slaapkamer? Geeft die een getrouw beeld van jullie relatie of gaan zonder anderen erbij de remmen los in positieve of negatieve zin?

Als relatietherapeut vond ik het heel vermakelijk om de verschillende stellen in hun slaapkamer te zien. Loes Luca als uitgebluste schoonmoeder van hoofdrolspeelster Tjitske Reidinga stal wat mij betreft de show. En natuurlijk is het ook een show in de zin dat het allemaal verzonnen is. Maar ik zag in Loes en haar suffe echtgenoot wel een stel dat onder alle bekvechterijtjes een heel hechte connectie had. Je zag ze in hun kleine bed van 1.40 breed gezellig toastjes met vis eten, volstrekte flauwekul, maar de liefde spatte er wel vanaf. De andere echtparen vormden eigenlijk een opmaat naar de slechtste relatie van de vier, Tjitske en haar toneelman. Zij konden in het gehele stuk alleen maar huilen, schreeuwen en elkaar compleet mentaal vermorzelen. Als toeschouwer zat je een beetje met plaatsvervangende schaamte te kijken naar zoveel narigheid tussen twee mensen. Verwarring, verdriet, maar vooral het elkaar niks meer gunnen vond ik nogal ongemakkelijk om te zien.

Leuk contrast was het jonge stel dat een housewarmingparty gaf. In het begin van het stuk konden ze niet van elkaar afblijven, ze verstopten elkaars kleren en bespoten elkaar met scheerschuim. Hmm, net een kwartier voor je housewarmingparty, deed dat een beetje geforceerd aan, maar de boodschap was kennelijk: dit stel is nog in de bloei van hun prille relatie, en gunnen elkaar nog alles. Gaandeweg bleek ook hier gelukkig dat ze ook op andere manieren op elkaar konden reageren. 

Het vierde echtpaar bestond uit vrolijke Lies Visschedijk en haar partner die in bed lag met zware rugpijn. Lies was op het oog erg begaan met haar zieke en zielige klagerige man, maar schijn bedriegt, want lieve Lies had nog steeds een oogje op de naar partner van Tjitske. Op de mislukte housewarming werd er dan ook nog even heftig getongzoend tussen die twee. Een toneelstuk zou geen toneelstuk zijn als dit niet op een hilarische manier zou uitkomen. Verwarring en ne gedoe alom, maar mijn aandacht ging uit naar de relatie van Lies en haar zielige partner. In het begin van het stuk zegt hij tegen haar op een heel verongelijkte manier dat hij niet wil dat ze naar het feestje gaat zonder hem. Lies zegt dat dat dan jammer is en dat ze wel gaat. Ze blijft eerst bezorgd en vriendelijk, maar uiteindelijk gaat ze boos weg en laat partner alleen in bed achter. Hier zie je dat beide partners elkaar eigenlijk niks gunnen. Zielige man in bed kan ook zeggen dat hij het luek voor haar vindt dat ze naar een feestje gaat, en vrolijke Lies zou ook kunnen besluiten om heel even of niet te gaan. In overleg kom je er dan wel uit. 

Bij alle vier de echtparen zag je wel dat de maskers afgaan in de slaapkamer. Je kunt zijn wie je bent, maar dat betekent nog steeds dat je kijkt naar wat je voor de ander kunt doen. Wat is jouw aandeel in de relatie? Wat wil je doen voor de ander? Slaapkamers zijn wat dat betreft een afspiegeling van het ‘echte leven’. 


Hoe zit dat bij jou? Hoe is de sfeer in jullie slaapkamer?