Passie en/of intimiteit?

Sommige stellen in mijn praktijk zeggen dat ze de beste seks hebben als ze net ruzie hebben gehad. Herken je dat? Passie en intimiteit zijn in een relatie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar verschillende relaties bevatten ook verschillende combinaties van passie en intimiteit. Hoe meer verandering in intimiteit, hoe meer passie. Hoe meer stabiele intimiteit hoe minder passie. Verandering is hier dus het sleutelwoord.

De Amerikaanse onderzoeker R. Baumeister heeft veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de passie in het begin van een relatie, als je elkaar net kent, nog niet heel groot, omdat er nog niet voldoende intimiteit is. Als na korte tijd het gevoel van intimiteit, verbondenheid,  groeit, neemt ook de passie toe. De one-night stand is dus meestal niet de periode met de meeste passie. De meeste passie ontstaat als het gevoel van intimiteit in het begin van een relatie hard groeit: geliefden leren elkaar steeds beter kennen en praten over hun verleden, verwachtingen en doelen. Ze spreken uit dat ze elkaar heel erg leuk vinden. In die periode groeit de passie het meest.

Dan ontstaat na verloop van tijd een periode waarin de intimiteit een plateau bereikt. Je kent elkaar goed, je begrijpt elkaar en kent elkaar, ook lichamelijk, door en door. In zo’n periode van weinig verandering  neemt de passie af, en de intimiteit blijft op een constant niveau. Wanneer er veel ruzie is in de relatie neemt de intimiteit af, maar wat je dan ziet is dat bij het goedmaken van de ruzie, dus een verandering in de intimiteit, de passie weer toeneemt. Dat is dus de reden dat veel stellen zulke goede seks en verbondenheid hebben als ze een ruzie hebben goedgemaakt. De intimiteit wordt daarmee herbevestigd, dus verhoogd, en daarmee de passie ook.

Daarnaast is er een verschil in hoe introverte mensen en extroverte mensen passie en intimiteit beleven. Uit onderzoek is gebleken dat extraverte mensen eerder een toename van intimiteit en dus een hoge passie in de relatie ervaren, maar dat die ook sneller weer afvlakt. Bij introverte mensen blijkt dat de passie in het begin minder snel op gang komt omdat zij zich minder snel open stellen tegenover de nieuwe partner, maar dat ze wellicht de periode van passie langer vasthouden. Dit betekent dat extraverte mensen eerder in een relatie de passie zien afnemen, en eerder nieuwe passie zoeken en vinden bij een nieuwe partner. Want extraverte mensen stijgt de intimiteit in een relatie snel en dus de passie ook. Vaak wordt dan de het gebrek aan passie in de eerdere relatie gezien als een gebrek aan liefde. Maar al snel zal ook hier de intimiteit een plateau bereiken en dus de passie weer afnemen. De nieuwe partner blijkt dan niet meer leuker, mooier, opwindender dan de oude partner.