Liefde in tijden van voetbal

We zitten er weer middenin: het WK voetbal. Voor sommige relaties niet zo leuk, voor anderen krijgt hun relatie juist een boost, en stijgt de affectie met het winnen van het Nederlands elftal. Hoe kun je zorgen dat je deze spannende tijden juist gebruikt om je relatie een duwtje te geven?

Nina heeft sinds 4 jaar een relatie met Bart. Ze hebben nog geen kinderen, en ze genieten naast het werk van verre vakanties, muziekfestivals en tennis. Nina is heel tevreden over de relatie, en Bart ook. Het enige grote issue is voetbal. Bart kijkt graag en veel voetbal, en Nina vindt dat vreselijk. Tijdens het Europees kampioenschap twee jaar geleden keek ze met verbazing hoe haar serieuze vriend zo uit zijn dank kon gaan tijdens de wedstrijden van Nederland. Ik sprak haar een tijdje geleden en ze vroeg mij hoe ze tijdens de WK toch connectie kan houden met Bart. Ik vroeg haar waar ze meestal de wedstrijden kijken. Nina: “Bart kijkt graag met zijn vrienden op de tennisclub. Omdat hij weet dat ik er niks aan vind vraagt hij niet eens of ik meega. Alles is van tevoren al geregeld, de oranje kleding ligt klaar en hij kan zich echt al weken verheugen op het festijn! Ik laat hem maar, en ga een beetje mijn eigen gang.” “en dat vind je dus niet leuk” zeg ik vervolgens. “Nee, ik voel me in die periode volkomen buitengesloten, twee jaar geleden zeker, en toen liep het natuurlijk ook nog eens niet goed af voor Nederland, dus toen was de sfeer helemaal om te snijden! Waar je je al niet druk om maakt!” Nina kijkt er verontwaardigd bij. “je kunt om te beginnen bij jezelf nagaan of je het voetbal zo erg vindt, of dat je pissig bent dat hij in die periode nauwelijks aandacht voor jou heeft, ik denk eerlijk gezegd het laatste”,  zeg ik. Nina denk even na. “Ja, vooral het gevoel dat ik word buitengesloten en dat hij enorme lol heeft met zijn vrienden en er helemaal in opgaat, dat irriteert me!” “Ja, dat is ook niet leuk, maar je kunt er zelf wel wat aan doen.”

Ik vertel Nina dat ze kan beginnen met zich een klein beetje te verdiepen in het voetbal, in wat er gebeurt daar in Brazilië en wat de onderwerpen zijn waar de mannen het over hebben. En ikzelf doe dat niet via dat oninteressante gezwets op TV, maar gewoon via de krant. Daar staat vaak heel compact in wat er speelt en hoe het gaat met het Nederlands elftal. Zo ben je in een paar minuten op de hoogte van de belangrijke issues.  Vervolgens vraag ik haar waarom ze eigenlijk niet meegaat naar de tennisclub, waar zij tenslotte ook lid van is en dus veel mensen kent. Nina zegt: “veel van mijn vriendinnen daar houden ook niet van voetbal en blijven dus thuis!” “OK, dan zou je kunnen kiezen om met hen wat te doen op die dag, of gewoon met z’n allen meegaan en ook gaan kijken”. Ook al is voetbal niet jouw sport, de sfeer alleen al is de moeite waard!” Nina kijkt bedenkelijk. “Denk je dat die mannen daar op zitten te wachten?” “Ik denk dat er veel meer mensen kijken die op zich helemaal niet zo geïnteresseerd zijn in voetbal. Ik weet wel zeker dat Bart het prima vindt als jij er ook bent en meejuicht!”

Nina zegt dat ze het erover gaat hebben met Bart. Een week later kom ik haar weer tegen en ze vertelt enthousiast dat ze inderdaad is meegegaan naar de tennisclub toen het Nederlands elftal speelde. Haar vriendinnen waren er niet, maar wel genoeg mensen die ze kende en ze had een prachtige avond gehad. Bart vond het geweldig dat ze meeging, en hij was oprecht verbaasd dat ze allerlei dingen wist over het Nederlands elftal. Connectie door je te verdiepen in de belangstelling van je partner!

Hoe zorg jij dat de WK periode gezellig wordt voor jou en je partner? Laat het weten!