“Acht omhelzingen per dag”

Geef acht omhelzingen per dag en je hebt geen relatietherapie meer nodig! Het hormoon oxytocine dat dan vrijkomt stimuleert de hechting aan onze geliefden.

Onderzoekers aan het Center for Neuroeconomics in Californië hebben onderzoek gedaan naar de werking van het hormoon oxytocine. Het hormoon is verantwoordelijk voor hechtingsgedrag en stimuleert een gevoel  van veiligheid bij de personen die op dat moment bij ons zijn.

Hoe komt het dat wij soms vriendelijk zijn en soms onaardig, vrijgevig of vrekkig, blij of boos? Door allerlei verschillende triggers in de buitenwereld en in interacties met de mensen om ons heen worden verschillende hormonen afgegeven. Oxytocine komt onder meer vrij als mensen positieve sociale interacties ervaren. Van vriendelijkheid worden mensen blij, zowel de mensen die vriendelijkheid geven als de mensen die het ontvangen. Zo wordt dus de chemie van de liefde ontrafeld. Ook de liefde tussen partners.

Dus nu maar iedereen maar dagelijks een injectie met oxytocine toedienen? Nee dat is niet nodig. De onderzoekers deden een experiment waarbij ze dagelijks iedereen die ze spraken een omhelzing gaven. Het was een gouden greep: iedereen werd al blij als zij vertelden dat ze het experiment gingen doen! En de resultaten waren verbazingwekkend. Mensen voelden zich onmiddellijk meer op hun gemak en de sociale interacties werden warmer, betekenisvoller, kortom beter. Relaties werden beter en de mensen die meededen met de proef voelden zich allemaal werkelijk gelukkiger. Dit kwam door de oxytocine die onmiddellijk na de omhelzing vrijkwam. Oxytocine is een hersenstof die evolutionair gezien al heel lang deel uitmaakt van de menselijke hersenen. Het is het liefdeshormoon, en we hebben liefde nodig, we hunkeren allemaal naar liefde; maar we kunnen niet zelf zorgen dat onze hersenen oxytocine vrijgeven. We kunnen alleen zorgen dat dat door onze liefde bij anderen oxytocine wordt vrijgegeven. Bingo! We kunnen onze geliefden gelukkiger maken door onze liefde te tonen. En hoe doe je dat het makkelijkst? Juist: door het geven van een omhelzing, of een knuffel. En door het zeggen dat je iemand het beste wenst en dat ook menen, of je partner dat je hem of haar liefhebt.

Betere relaties, zowel met onze partner als met andere mensen om ons heen, dat willen we allemaal. En dit is dus het recept. Laat de oxytocine stromen, wees niet zuinig met omhelzingen en liefdesuitingen. Probeer het en zie hoe blij je zelf en je omgeving ervan wordt!

Enjoy!