Jaloezie is van alle tijden

Foto: Carolien Kerstens Photography

Foto: Carolien Kerstens Photography

Jaloezie komt in alle relaties voor

Jaloezie, wie heeft er niet af en toe last van? Jaloezie is een algemeen voorkomende menselijke emotie die direct met liefde te maken heeft. We kunnen jaloezie dan ook nooit helemaal uit ons leven bannen. We kunnen wel proberen jaloezie binnen de perken te houden voordat het een destructieve invloed op onze relatie en ons leven heeft.

In mijn praktijk zie ik regelmatig stellen waarvan één van de partners verteerd wordt door jaloezie. Jaloezie is een potentieel intense emotie, die vaak veroorzaakt wordt door  of gepaard gaat met andere emoties zoals angst, bezorgdheid, boosheid. Jaloezie kan terecht zijn wanneer één partner de andere constant de boodschap geeft dat hij of zij echt niet zo speciaal is. Er is dan vaak veel aandacht voor andere potentiele liefdespartners buiten de eigen relatie om. Het kan ook onterecht zijn, en komt dan voor wanneer één partner heel afhankelijk is van de relatie en daardoor in iedere andere persoon in het leven van de partner een rivaal ziet. Je ziet dit vaak bij mensen die last hebben van onzekerheid en een laag zelfbeeld.

De uitwerking van heftige jaloezie op een liefdesrivaal is bij mannen en vrouwen verschillend: vrouwen die te maken krijgen met echte of denkbeeldige rivalen met wie ze moeten wedijveren zullen allereerst hun partner vragen of hij verliefd is op die ander, of van haar houdt. Een emotionele band met een andere vrouw is voor jaloerse vrouwen bedreigender dan een los sexueel contact. Mannen hebben meer last van jaloezie als hun partner aandacht krijgt van een rivaal die in de mannelijke pikorde dominanter is. Mannen vragen allereerst hun vrouw, als ze aandacht krijgt van een andere man: heb je seks met hem? Deze verschillen zijn genetisch bepaald: vrouwen zijn van oudsher bang om de vaders van hun kinderen te moeten delen met een andere vrouw. Mannen zouden zonder dat ze het weten nageslacht van een andere vader kunnen krijgen. Mannen zijn immers nooit zeker of hun kinderen ook echt van hen zijn. Seks met een andere partner is dus heel bedreigend voor een man.

Maar goed, jaloezie kennen we allemaal wel tot op zekere hoogte. Hoe houden we het echter binnen de perken? Belangrijk is dat je bij jezelf onderzoekt hoe het met je zelfbeeld gesteld is. Te sterke afhankelijkheid van je partner maakt jaloezie bijna onvermijdelijk. Je hebt de zelfbevestiging van je partner te hard nodig, en als je die niet krijgt (wat natuurlijk in iedere relatie regelmatig voorkomt) dan is alles waar je partner zijn aandacht op richt je jaloezie waard. Als je het idee hebt dat jij wel iets aan je zelfbeeld zou kunnen doen zoek dan een goede therapeut of coach. Het is de investering zeker waard, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je relatie. Partners die op eigen benen kunnen staan en niet teveel op elkaar hoeven leunen kunnen samen beter werken aan hun eigen en gemeenschappelijke problemen. Wanneer je voldoende gelooft in je eigen capaciteiten dan hoef je niet meteen te denken dat jij niet goed genoeg bent en je partner meer geïnteresseerd is in liefdesrivalen.

Hoe zit dat in jullie relatie? Gunnen jullie elkaar vriendschappelijke relaties met anderen of zijn jullie jaloers op iedereen die weleens aandacht van je partner krijgt?