Doen jullie het nog?

Ja wie heeft er nog even gepassioneerde seks als in de begintijd van zijn relatie? Je hebt elkaar al honderden, zo niet duizenden keren naakt gezien, je weet wat de ander opwindt, en als we naar onze partner kijken, dan voelen we…. genegenheid? Hoe vaak hebben we seks   ‘op de automatische piloot’? Als we überhaupt nog seks hebben?

Stiekem verlangen we allemaal wel eens terug naar de begintijd, dat we drie keer per dag seks hadden op de meest onwaarschijnlijke plekken, en dat weken achter elkaar. Eén blik, één aanraking, leidde alweer tot de volgende vrijpartij. Hoe anders is dat als je al jaren bij elkaar bent, en een nieuwe aflevering van the Killing je meer in vervoering brengt dan je eigen partner. 

De vraag die iedereen zichzelf denk  weleens stelt is: Kunnen wij in een lange relatie, en met lang bedoel ik meer dan 10 jaar, nog gepassioneerd raken van onze partner, en kunnen we nog dezelfde spannende seks hebben? Of gaat met de jaren automatisch al het spannende eraf en moeten we genoegen nemen met een slap aftreksel?

Uit een zeer uitgebreide seks-enquete van het Amerikaanse tijdschrift Redbook in 2001 onder meer dan 5000 mannen en 5000 vrouwen  bleek dat meer dan 70 % van de ondervraagden net zo blij was met hun sexleven als toen ze net bij elkaar waren. Goed nieuws dus, voor iedereen die in een lange relatie zit en soms bezorgd is of het wel goed zit met ‘de seks’. Het kan inderdaad, een lange relatie en tegelijkertijd een vrolijke, speelse, sexy en intieme relatie: en dat alles met dezelfde partner!

Het geheim: dat is er niet één, maar de basis is net als bij de andere facetten van je relatie: positieve aandacht, focus op je partner, rust in de tent, zodat je niet constant met andere dingen dan elkaar bezig bent. Eén stel in mijn praktijk vertelde dat zij  zich tijdens het voorspel altijd herinnerde dat ze de droger nog moest aanzetten. Niet zo sexy. 

Daarnaast bleek uit de enquete dat het ‘veelvuldig praten over seks’ niet de oplossing was voor gebrek aan seks. Nee, niet lullen maar poetsen is hier meer van toepassing. Zin in seks is niet een ding dat zomaar komt aanwaaien, of niet… Je kunt het opwekken door datgene te doen waardoor je partner zich prettig voelt: een kus, een aanraking, een grapje, een lieve sms, noem het maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos.

In mijn volgende blog ga ik in op de ‘geheimen’ van een gepassioneerde, sexy relatie, ook na 5, 10, of nog veel meer jaren bij elkaar te zijn.