Met wie ga jij op vakantie?

Fotos | Carolien Kerstens | Copyright

Fotos | Carolien Kerstens | Copyright

Dé vraag van deze periode in het jaar: waar gaan we deze zomer heen op vakantie, en vooral, met wie? Als je kleine kinderen hebt gaan die vrijwel zeker mee, maar dan? Gaan jullie als  gezin vakantievieren of gaan jullie met vrienden op stap?

Dit laatste kom ik in mijn omgeving steeds vaker tegen. En natuurlijk, het is ook leuk om met een groep op vakantie te gaan. De kinderen vermaken zich met elkaar en de ouders hoeven zich niet de hele tijd bezig te houden met ‘kinderdingen’. De avonden met veel drank en mooie gesprekken rijgen zich aaneen. Zon, zee, gezelligheid, dat is vakantie toch? Ja en nee. Uit het oogpunt van je eigen plezier en dat van je partner is het helemaal prima. Maar als je in je drukke leven quality time wilt met je partner, om zo je relatie sterker te maken, dan is het misschien niet zo’n goed idee om ook tijdens je vakanties nog omringd te zijn door andere mensen.

En zeg eens eerlijk: ga je niet ook een beetje de onhebbelijkheden  van je eigen partner uit de weg? Want wekenlang alleen met je eigen gezin doorbrengen, terwijl je dat in het dagelijks leven eigenlijk haast nooit doet, dat kan best wat veel van het goede zijn. Heb je het gevoel dat je een beetje uitgepraat bent, dan lijkt het natuurlijk beter om de beste weken van het jaar met anderen door te brengen.

Toch laat je hiermee een kans liggen om weer eens echt verbinding te zoeken met je partner. Als je even uit de drukte van alledag bent kun je juist elkaar weer veel positieve aandacht geven. De aandacht die gedurende het jaar eigenlijk een beetje naar de achtergrond  verdwenen is. Ik zou zeggen: zorg dat je ergens heengaat waar ook voor de kinderen veel te doen is. Als zij zich vermaken hebben jullie juist tijd voor elkaar. Gebruik die om je relatie een boost te geven. Luister weer eens echt naar elkaar, maak plannen, haal herinneringen op, doe dingen samen en met de kinderen. Jullie horen bij elkaar en tijdens de vakantie kun je die band extra bevestigen en verstevigen. En voor wie dat een brug te ver is: spreek een deel van de vakantie af met anderen. Dan heb je “the best of both ways”: tijd met je eigen gezin en daarna of daarvoor de gezelligheid van andere vrienden en kennissen om je heen.

Vraag: Met wie ga jij op vakantie? En wat voor invloed heeft die keuze op je relatie?