Wat gebeurt er als een man en een vrouw ruziemaken?

Wat gebeurt er als een man en een vrouw ruziemaken?

Wat gebeurt er als een man en een vrouw ruziemaken?

Als ik dat in mijn praktijk voorleg aan een stel dat op de bank zit wordt er meestal instemmend geknikt. Herkenbaar! Ik maak dit statement meestal om uit te leggen waarom vrouwen vaak ‘aanvallen’ bij een meningsverschil, en mannen zich vaak terugtrekken. Zo gaat het ook bij Maria en Arno: ze zijn 8 jaar bij elkaar en hebben 2 kinderen van 4 en 3. Ze maken de laatste tijd steeds meer ruzie over de financiën. Maria’s baan bij een bank staat op de tocht en daardoor maakt zij zich zorgen over hun gezamenlijke uitgavenpatroon. Nu gaat het nog prima, maar ze wil graag een buffertje bij elkaar sparen voor als ze zonder baan komt te zitten. Arno daarentegen maakt zich veel minder druk. Hij weigert dan ook zijn geplande wintersportweekendje, dat hij ieder jaar viert met een stel vrienden, af te zeggen.  Maria: “ik vind het echt belachelijk en onverantwoordelijk dat je je wintersport niet één jaartje opzij kunt zetten. Het kost verdorie weer minstens 700 euro, dat we over een tijdje hard nodig zullen hebben,  jij denkt alleen maar aan jezelf, je lijkt wel een kind!” Maria kijkt hem boos aan. Arno slaakt een zucht rolt met zijn ogen. “we hebben het hier al zo vaak over gehad! Ik ga en daarmee uit.” Hij draait zich om en loopt de kamer uit, Maria woedend achterlatend.

Wat er gebeurt bij Arno en Maria is een typische geval van ‘stonewalling’ door Arno in reactie op de kritiek op zijn persoon en de boosheid van Maria. Arno gaat duidelijk niet het verbale gevecht aan met Maria. Hij loopt in plaats daarvan weg, een tactiek die voortkomt uit zelfbescherming. Uit onderzoek is gebleken dat mannen bij een meningsverschil waar heftige emoties bijkomen, heel snel allerlei lichamelijke verschijnselen krijgen die vrouwen minder snel ervaren, zoals een snellere hartslag, hogere bloeddruk, snellere ademhaling en transpireren.  Vrouwen hebben dit ook, maar in mindere mate. Mannen zullen dus uit bescherming voor hun eigen gezondheid zich eerder terugtrekken uit de strijd. Vrouwen zijn gewend om dingen uit te praten, en hier zie je dus een groot verschil in hoe mannen en vrouwen omgaan met meningsverschillen en kritiek op elkaar. Het terugtrekken en vermijden van confrontatie door mannen zorgt echter voor veel stress bij vrouwen. Juist omdat er geen feedback is die vrouwen prettig vinden (confrontatie en praten over emoties) voelen zij zich zeer onbegrepen.  

Maria en Arno gaan na deze uitleg kijken wat er gebeurt als Maria Kritiek heeft op Arno. Ze leren om de kritiek om te buigen in een klacht die niet gericht is tegen Arno persoonlijk, maar alleen tegen datgene wat hij op dat moment doet. De kritiek dat hij onverantwoordelijk is en kinderlijk kan Maria beter voor zich houden. Arno kan op zijn beurt, als hij zich minder persoonlijk aangevallen voelt, beter luisteren naar wat Maria eigenlijk zegt en hoe bang zij is voor de toekomst.

Vraag: wat doe jij bij ruzie:uit jij je kritiek onmiddellijk of trek je je meestal terug?