Hoe staat het met jullie met jullie emotionele bankrekening?

Staan jullie meer in het rood of storten jullie regelmatig ‘emotionele munten’ op jullie gezamenlijke relatierekening? Die munten bestaan uit positieve momenten, waar je op een simpele manier verbinding met elkaar maakt. Als je veel van deze momenten op je bankrekening hebt staan, dan is het niet erg als er af en toe emotionele munten afgaan bij een meningsverschil, ruzie, of irritatie.

Psycholoog en relatie-onderzoeker J Gottmann heeft een mooie vergelijking met de wereld van de Hollywoodfilms: de grote liefdesscenes die je in de meeste films ziet  zullen in het echte leven natuurlijk niet veel voorkomen in de gemiddelde relatie die al wat langer duurt. Hij merkt op dat het echter juist de ‘gewone’ positieve momenten zijn, die voor de film dus niet interessant genoeg bevonden worden, die maken dat een relatie houdbaar blijft.

Hoe zien die momenten er dan uit? Een paar voorbeelden: een stel zit in het weekeinde te ontbijten en lezen elkaar stukjes uit de krant voor, waarvan ze weten dat die de ander interesseren. Een vrouw heeft een sollicitatiegesprek gehad, haar partner belt haar daarna even om te vragen hoe het is gegaan. Een man heeft zich verslapen, maar heeft een belangrijke afspraak, hij vraagt zijn vrouw om even zijn overhemd te strijken zodat hij snel kan douchen. Zijn partner doet dat zonder blikken of blozen. Een man gaat in het weekeinde tussen de middag een broodje maken, terwijl zijn vrouw in de tuin bezig is. Hij maakt voor haar ook de lunch klaar. Dit zijn heel gewone voorbeelden van dingen die in het dagelijks relatieleven helemaal niet bijzonder lijken, maar wel zorgen voor een goed gevulde emotionele bankrekening. Want natuurlijk zullen ook deze stellen hun meningsverschillen en ruzies hebben. Maar zij zijn gewend om zich tot elkaar te wenden en telkens te proberen de verbinding met elkaar te zoeken. Dan is die goed gevulde bankrekening als het ware een kussen voor de slechte momenten, met stress en negativiteit.

Er is echter nog een voordeel aan het telkens verbinding zoeken met elkaar. Als je dat zoveel mogelijk doet, dan zal de relatie veel langer romantisch en intiem blijven. Als je dan met elkaar op vakantie gaat, of uit eten in een leuk restaurant, dan is het makkelijk om de sfeer heel goed te houden, en van het één komt nou eenmaal sneller het ander…..

Als je daarentegen rood staat op je emotionele bankrekening, dan zal ook de mooiste vakantie of het beste etentje niet gezellig zijn. Dan is de bankrekening niet gevuld met goede momenten, en blijven de beschuldigingen en irritaties als een grauwe deken over alles heen hangen.

Kortom, kijk eens wat jij vindt van de volgende stellingen:

-          Ik hou ervan om te praten met mijn partner

-          Ik ben blij als mijn partner ’s avonds weer thuiskomt

-          We kunnen veel lol hebben samen

-          Mijn partner is heel geïnteresseerd in mijn werk, mijn leven

-          We hebben veel dezelfde interesses en delen die graag

-          We zorgen er beide voor dat we de ander genoeg positieve aandacht geven

Hoe zit het met jullie bankrekening?  Ben je het eens met de meeste stellingen? Reageer!