Liefde in tijden van de iphone

We zijn een eindje gevorderd in het nieuwe jaar, en de goede voornemens lijken alweer een beetje op de achtergrond te zijn verdwenen bij de meeste mensen. Stoppen met roken, afvallen, meer sporten, zijn we er nog mee bezig of liggen de goede bedoelingen alweer in de la tot volgend nieuwjaar? We worden weer helemaal opgeslorpt door werk, familie, en andere dingen die we moeten. Daarnaast worden we constant bezig gehouden door onze smartphone, ipad, laptop en televisie.  Ikzelf was deze kerst op skivakantie in de Franse Alpen. Ik zal in een gondellift met mijn partner en zus en iemands telefoon ging. Ik dacht dat het de mijne was maar nee, mijn telefoon zat niet in mijn zak. Ik werd onmiddellijk gestresst en keek al mijn zakken na maar ik besefte dat ik het ding in de auto had laten liggen. Oh oh, niet bereikbaar voor de kinderen, voor mijn ouders die ergens anders aan het wandelen waren, wat nu?

Vrijwel meteen besefte ik ook wat een flauwekul het eigenlijk is om me daar zo druk over te maken. Het bereik was sowieso ontzettend slecht, en hoe heerlijk is het niet om op je gemak van het uitzicht te genieten zonder telkens afgeleid te worden. Ik zat ik wat te mijmeren totdat we er waren en we met onze ski’s naar de piste liepen. Ik maakte opeens de connectie tussen veelvuldig telefoon/ipad/laptop gebruik en de invloed die dat heeft op je relaties. De avond ervoor was iedereen (een gezelschap van 19 familieleden in een groot Chalet) nog vrolijk op zijn telefoon of ipad bezig, ondertussen scheldend op het slechte bereik en de afwezigheid van Wifi. Mijn broer had er genoeg van en stelde voor dat iedereen vanaf 6 uur ’s avonds zijn telefoon uit zou zetten en in een bak op de kast zou leggen. Goed idee! Althans, dat vonden de volwassenen in het gezelschap. De pubers moesten met licht geweld overgehaald worden om de telefoons in de bak te leggen.

Maar zie daar: de sfeer werd vanaf de allereerste minuut anders: hé, er liggen spelletjes onder de televisie, wie kan er toepen? De volwassenen verzamelden zich rond de lange eettafel met de wijn en de hapjes. We keken elkaar aan en iemand zei: zo was het vroeger ook! Duh, denk nou niet dat wij een geitenwollensokken familie zijn, verre van dat, maar het was aangenaam rustig. De gesprekken waren intenser, en nu kom ik op mijn punt: dat is voor je eigen relatie ook heel belangrijk. Hoe prettig en makkelijk het overal en altijd bereikbaar zijn ook is, soms is het goed om even niet bereikbaar te zijn, en je te concentreren op dat wat er direct om je heen gebeurt. Aandacht voor je partner zonder gestoord te worden door appjes en dacebookberichten is pure noodzaak als je je relatie goed wilt houden. Wij mensen hebben een ingebouwde behoefte aan aandacht van onze naasten. In de moderne wereld met oneindig meer prikkels van buitenaf door TV, internet, facebook, twitter etc, komt de aandacht voor de mensen die bij je zijn danig onder druk te staan. Het is niet voor niets dat er veel mentale problematiek is in de huidige snelle maatschappij.  Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn en af en toe de prikkels van buitenaf even niet toe te laten.  Je zult merken dat je rustiger wordt en ook veel meer signalen van je partner en naasten oppikt. Dat is nodig om je relatie(s) goed en hecht te houden.

Overigens was het dan wel weer handig dat mijn zwager een zelfgemaakte tekst op een liedje naar ons kon sturen zodat we vanaf onze ipad meteen konden meezingen! Dat dan weer wel…